GPR Gebouw® Handleiding
Nieuwbouw
Stap 13: Resultatenblad
Projecten » Projectnaam » Naam gebouw » Naam berekening

Het resultatenblad heeft drie onderdelen: Resultaten, CO2-emissie en het Consumentenlabel.

Resultaten

Onder Resultaten worden de behaalde scores per module vergeleken met de vooraf gestelde ambities. Deze vergelijking wordt in een grafiek gevisualiseerd. De horizontale zwarte strepen geven de ambities aan in de vorm van rapportcijfers. De gekleurde staven laten de behaalde modulescore zien.

Het ontwerp voldoet aan de prestatie-eis voor een module wanneer de modulescore gelijk is aan, of groter is dan de gestelde ambitie. Het vakje waarin het behaalde rapportcijfer voor de betreffende module is weergegeven is dan groen. Bij nieuwbouw gaat het in dit geval om de rapportcijfers onder huidig en bij bestaande bouw om de rapportcijfers onder na ingreep.

Indien één of meerdere van deze vakjes rood gekleurd zijn voldoet het ontwerp niet aan de ambitie gesteld voor de betreffende module. Met behulp van de maatregelen in GPR Gebouw® Uiteindelijk dienen alle vakjes groen gekleurd te zijn.



Figuur 13.2 Resultaten
CO2-emissie

Onder CO2-emissie wordt een overzicht gegeven van de CO2-emissie in (kg/m2) per jaar. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen CO2-emissie door energiegebruik en door materiaalgebruik. De berekende CO2-emissie van het gebouw wordt vergeleken met de emissie van de referentiewoning voor het betreffende type gebouw. Hieruit wordt het effect van de ingreep in procenten berekend.



Figuur 13.3 Overzicht van CO2-emissie
Consumentenlabel

Het consumentenlabel biedt de mogelijkheid de kwaliteit van het ontwerp inzichtelijk te maken voor de consument of gebruiker. Het bestaat uit een label met sterren, een overzicht van bijzondere kwaliteiten van het ontwerp, een energielabel en een grafische weergave van de gestelde ambities en behaalde scores per module.



Figuur 13.4 HetConsumentenlabel
Schaduwprijzen en LCA-profielen

Om tot een enkelvoudige indicator voor milieubelasting door materialen te komen, worden de scores op de milieu-effecten (afkomstig uit LevenCyclus Analyses) gewogen en samengevoegd. Het gebruik van schaduwprijzen is een methode om dit te bereiken. Hierbij is de schaduwprijs het voor de overheid hoogste toelaatbare kostenniveau per eenheid emissiebestrijding. De milieu-effecten worden eerst vermenigvuldigd met de schaduwprijs per equivalent waarna de totale schaduwprijs in euro's, per m2 GBO voor het gebouw kan worden bepaald.
(zie het rapport Toxiciteit heeft zijn prijs, voor meer uitleg)



Figuur 13.5 Overzicht van Schaduwprijzen en LCA-profielen